Etäopiskelu näkyy asumistarpeissa – monelle opiskelijallekin kelpaa väljempi asunto

14.07.21


Korona-aika herätti opiskelijoiden kiinnostuksen väljempiin asuntoihin, kun kodista tuli myös opiskelutila. Etäopiskelu on tullut jäädäkseen ja korkeakoulut karsivat tilankäyttöä. Siksi opiskelijat saattavat tulevaisuudessa kaivata isompia asuntoja ja asumisen yhteyteen tehdyt opiskelutilat voivat yleistyä.

Korona siirsi luennot verkkoon ja korkeakoulujen opiskelutiloja suljettiin opiskelijoilta. Opiskelijan kodeista tuli tärkein opiskelutila. Kun koko elämä keskittyy kotiin, pieni yksiö tai soluhuone voi tuntua ahtaalta. Siksi etätyöläisten tavoin monella opiskelijallakin heräsi kiinnostus lisäneliöihin.

Koronan myötä kansainvälisiä opiskelijoita saapui viime vuonna Suomeen tavallista vähemmän. Kansainvälisten opiskelijoiden kato jätti soluasuntoja vapaiksi, jolloin opiskelija-asuntoja oli tavallista enemmän tarjolla. Se avasi opiskelijoillekin mahdollisuuden väljempään asumiseen. Osa opiskelija-asuntoyhteisöistä tarjosi asukkailleen mahdollisuutta vuokrata koko soluhuoneisto itselleen pieneen lisähintaan.

”Kokeilut osoittivat, että opiskelijoillekin kelpaa lisätila. Opiskelija-asuntojen vuokrat ovat markkinahintoja edullisempia, joten niissä opiskelijabudjetillakin voi olla mahdollisuus lisähuoneeseen,” selittää Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu.

Etäopiskelu tullut jäädäkseen – mistä opiskelutilat?

Monessa korkeakoulussa etäopinnot jatkuvat tulevana syksynä ainakin osittain. Korkeakoulujen opiskelutilojen avaaminen riippuu tautitilanteesta ja tilojen käyttöön voi liittyä rajoituksia. Opiskelijoilla voi siis syksyllä olla jälleen edessä tilanne, jossa opiskelut ja muu elämä pakkautuvat samojen seinien sisään.

”Jos opiskelu samassa tilassa vaikkapa nukkumisen kanssa arveluttaa, kannattaa selvittää, josko paikallisesta opiskelija-asuntotarjonnasta löytyisi väljempiä vaihtoehtoja,” Lehtoruusu vinkkaa.

Etäopiskelu ei ole vain korona-ajan ilmiö. Poikkeusolosuhteet ovat kirittäneet korkeakoulujen digiloikkaa ja jatkossa kasvava osa opinnoista tehdään etänä. Korkeakoulut pyrkivät tehostamaan tilankäyttöä ja myös opiskelutilat voivat joutua tulilinjalle. Missä siis tulevaisuudessa opiskellaan?

”Opiskelutapojen muutos voi heijastua opiskelijoiden asumistarpeisiin. Jos opiskelutiloja ei riitä kampuksilla, opiskelijat saattavat tarvita lisätiloja asuntoihin tai niiden yhteyteen,” Lehtoruusu arvelee.

Asukkaiden yhteiset opiskelutilat ovat yksi vaihtoehto. Esimerkiksi Jyväskylän Kortepohjassa Soihdun opiskelija-asukkailla on yhteiset opiskelutilat Rentukka-talossa. Pahimman koronatilanteen ajan asukkaiden yhteistilat olivat korkeakoulujen opiskelutilojen tavoin suljettuina. Etäopiskelu on kuitenkin tullut jäädäkseen, joten asuntojen yhteyteen rakennetut opiskelutilat saattavat yleistyä tulevaisuudessa.

Lisätietoja
Lauri Lehtoruusu

Toiminnanjohtaja
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
lauri.lehtoruusu@rakli.fi
050 5737125