Tuhannet muuttamassa opiskelija-asuntoihin

14.08.15

Syksyn opinnot alkavat pian ja opiskelijat ovat parhaillaan muuttamassa uusiin koteihinsa. Opiskelija-asuntoyhteisöjen tarjoamaan asuntoon muuttaa koko maassa vuosittain jopa noin 36 000 uutta tai asuntoa vaihtavaa asukasta. Tällä hetkellä asunnot ovat todella kysyttyjä, mutta tilanne tasoittuu useimmilla paikkakunnilla muutaman kuukauden kuluessa.

Kysytyimpiä ovat yksiöt, mutta tarjolla on myös solu- ja perheasuntoja. Enemmistö opiskelijoista haluaisi luonnollisesti asua lähellä opiskelupaikkaansa. ”Jos asuntoa tarjotaan, kannattaa siihen nyt hakutilanteen ollessa kuumimmillaan tarttua heti, vaikka asunto ei vastaisikaan kaikkia hakutoiveita. Näin pääsee pian muuttamaan ja keskittymään opintojen aloittamiseen”, kannustaa Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n asiamies Aija Tasa ja jatkaa: ”Ja jos ihan heti ei saa toivomaansa asuntoa, kannattaa hakemus pitää voimassa ja muistaa, että asuntoja vapautuu pitkin vuotta.”

Opiskelija-asunto on turvallinen ja kohtuuhintainen

Moni opiskelija on nyt syksyn tullen hankkimassa ensimmäistä kertaa omaa kotia ja on tärkeää ottaa huomioon, että vuokran lisäksi asumisen kokonaiskustannuksiin vaikuttavat myös muun muassa vuokravakuus, vakuutusmaksut sekä matkakulut asunnon ja opiskelupaikan välillä. Opiskelija-asuntoyhteisöt ovat turvallisia ja luotettavia vuokranantajia. Niiden asunnoista maksetaan pääsääntöisesti omakustannusvuokraa, jolla katetaan kiinteistöjen ylläpitämisestä ja rahoituksesta aiheutuvat kulut. ”Vuokravertailussa kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, mitä kaikkea vuokra kattaa. Suurimmalla osalla opiskelija-asuntoyhteisöistä esimerkiksi nettiyhteys sekä vesi- ja sähkökulut sisältyvät vuokraan”, Aija Tasa SOA:sta kertoo.

Opiskelija-asuntojen haku- ja tarjontatilanne on tällä hetkellä monilla paikkakunnilla edellisvuosien kaltainen. Helsingin alueella opiskelija-asuntoyhteisöltä saa syksyisin kodin noin 2500 opiskelijaa, Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä 1000–2000. Muilla suurimmilla opiskelupaikkakunnilla syksyisin solmittavien vuokrasopimusten määrä vaihtelee muutamasta sadasta tuhanteen.

Liite: Opiskelija-asuntoyhteisöjen tunnuslukuja solmituista vuokrasopimuksista ja hakemuksista

Lisätietoja:

Aija Tasa, asiamies, Suomen opiskelija-asunnot SOA ry, puh. 050 327 2077
Kirsti Saviaro, toimitusjohtaja, Domus Arctica –säätiö, DAS, Rovaniemi, puh. 040 553 4780
Kalervo Haverinen, toimitusjohtaja Turun Ylioppilaskyläsäätiö, TYS, p. 050 331 6914
Pia Ylimäki, asiakaspalvelupäällikkö, Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö, TOAS, puh. 040 562 4298
Joonas Grönlund, toiminnanjohtaja, Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö, LOAS, puh. 0400 699 984
Liina Länsiluoto, asiakkuus- ja viestintäpäällikkö, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö, Hoas, puh. 040 835 4900
Tiia Matilainen, asiakkuuspäällikkö, Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö, KOAS, puh. 050 420 1416

Koko maan osalta paikkakuntakohtaisia tietoja voi tiedustella oman alueen opiskelija-asuntoyhteisöstä, joiden yhteystiedot löytyvät sivun alareunasta.