Ilouutinen uusille opiskelijoille: opiskelija-asuntoja tarjolla hyvin

29.06.20

Opiskelijoiden pitkät asuntojonot ovat jokakesäinen vakiouutinen. Koronaepidemia on johtanut poikkeukselliseen tilanteeseen: opiskelija-asuntoja on tarjolla hyvin.

Syynä on kansainvälisten opiskelijoiden kato. Osa korkeakouluista on jäädyttänyt opiskelijavaihdon ja osa englanninkielisistä tutkinto-ohjelmista käynnistyy etäopetuksena. Kansainväliset tutkinto-opiskelijat eivät välttämättä pääse muuttamaan Suomeen oleskelulupaprosessien ja matkustusrajoituksien takia, vaikka koulutus käynnistyisikin normaalisti. Tuoreen lakimuutoksen myötä opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä opiskeluvuotenaan, jos opiskelija ei voi aloittaa opintojaan pandemian takia.

Valtaosa vaihto-opiskelijoista ja jopa 71 prosenttia kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista – korkein osuus Euroopassa – asuu Suomessa opiskelija-asunnossa. Siksi epidemian takia takkuileva opiskelijaliikkuvuus näkyy juuri opiskelija-asuntojen kysynnässä.

”Opiskelija-asuntoyhteisöt ovat tukeneet korkeakoulutuksen kansainvälistymistä tarjoamalla edullisia asuntoja kansainvälisille opiskelijoille, joiden on vaikea löytää asuntoa tavallisilta vuokramarkkinoilta,” Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu selittää.

Vapaana on nyt erityisesti edullisimpia soluasuntoja ja kimppakämppiä, jotka ovat olleet kansainvälisten opiskelijoiden suosiossa.

”Yhteisöllistä asumista kannattaa rohkeasti kokeilla. Korona on vienyt monelta opiskelijalta kesätyöt, mikä kiristää toimeentuloa. Soluasuminen on edullinen vaihtoehto,” Lehtoruusu vinkkaa.

Eri korkeakoulut valmistautuvat syksyyn hyvin erilaisin opetusjärjestelyin. Osa palaa normaaliin lähiopetukseen ja aikoo vastaanottaa vaihto-opiskelijoita, toiset jatkavat poikkeusjärjestelyin. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto on päättänyt, että opetus järjestetään pääsääntöisesti etänä koko syyslukukauden eikä opiskelijavaihtoa järjestetä.

Lehtoruusu ei kuitenkaan suosittele lykkäämään muuttoa opiskelupaikkakunnalle, vaikka opiskelu alkaisikin etänä. Asunnonsaanti voi takkuilla myöhemmin lukuvuoden aikana.

”Osa korkeakouluista lykkää syksyn peruuntuneita vaihtoja keväälle ja osa korkeakouluista saattaa palata etäopetuksesta lähiopetukseen syksyn puolivälissä. Siksi lukuvuoden aikana voi olla odotettavissa yllättäviä kysyntäpiikkejä.”

Lisätietoja:

Lauri Lehtoruusu

Toiminnanjohtaja
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
lauri.lehtoruusu@rakli.fi
050-5737125

Lisätietoa korkeakoulujen syksyn poikkeuslinjauksista

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut päättävät itsenäisesti opetuksen järjestämistavasta ja mahdollisista kansainvälisiä opiskelijoita koskevista linjauksista. Korkeakoulujen linjauksia on kerätty tänne: Katso tästä taulukko korkeakoulujen syksyn opetusjärjestelyistä.

Taulukon tiedot on kerätty 12.-16.6.2020. Koska tilanne elää päivittäin, osa korkeakouluista on saattanut päivittää linjauksiaan tiedonkeruun jälkeen. Taulukon tiedot perustuvat avoimista lähteistä saatavilla oleviin linjauksiin. Korkeakouluilla voi olla henkilökunnalle ja opiskelijoille suunnattuja tarkempia linjauksia kirjautumista edellyttävissä järjestelmissä.