Kokkailua, siivousvuoroja ja ystävyyttä – opiskelijat jakavat mielellään arkea kämppisten kanssa

19.10.21

Opiskelija-asuntoyhteisöt keräsivät opiskelijoilta kokemuksia kämppisten kanssa asumisesta. Kämppisbingossa nousi esille asukkaiden positiiviset kokemukset arjen jakamisesta ja ystävyydestä. 

Yhteisöllinen asuminen jakaa mielipiteitä ja kokemukset ovat moninaisia, joten arkisia kokemuksia päätettiin kysyä suoraan opiskelija-asukkailta. Opiskelija-asuntoyhteisöt julkistivat syyskuussa sosiaalisessa mediassa kämppisbingon, jonka tavoitteena oli kannustaa asukkaita vuorovaikutukseen kämppistensä kanssa. 

Paperisia bingolappuja palautettiin yli sata kappaletta, ja leikkimielisen selvityksen keskimääräinen bingosuora alkoi siivousvuorojen sopimisesta ja päättyen yhteisiin hankintoihin ja jopa parhaiksi ystäviksi tulemiseen. Epätodennäköisimmin kämppisasumisen aikana harrastetaan post-it -lappujen jättämistä tai kohdataan rakastumisen tunteita.

Etenkin uusien asukkaiden tapauksessa on tutustuminen luonnollisempaa aloittaa aikaisessa vaiheessa ja bingon täyttäminen voi toimia hyvänä jäänmurtajana.

Vaasassa opiskelevat Jenni Leinonen ja Jonna Knuuttila innostuivat puolestaan laatimaan bingosta oman version.

- Idea omaan bingoon lähti VOAS:n kilpailusta ja heti bingolapun nähtyämme molemmille tuli mieleen ideoita, joita olisi hauska toteuttaa kämppiksen kanssa. Keräsimme omaan bingolappuun asioita, jotka tulisi ehdottomasti kokea saadakseen kaiken irti kämppis- ja opiskeluajasta Vaasassa. Bingolapustamme löytyy esimerkiksi sunnuntaibrunssi, Kumman kaa -maraton, shoppailupäivä ja erilaisia aktiviteetteja. Yhdestä bingorivistä seuraa yhteinen palkinto.

Asukkaiden jakamat kokemukset kämppisasumisesta olivat poikkeuksetta positiivisia.

- Bingon vastaukset vahvistavat etenkin tänä syksynä tehtyä uutisointia kimppa-asumisen suosion syistä: arjen jakaminen on parhaimmillaan luontevaa ja kivaa. Vain hetkiseksi tarkoitettu kämppisarki voi vahingossa jäädäkin elämään elinikäisenä ystävyytenä, summaa SOA:n toiminnanjohtaja Jani Sillanpää.

Opiskelijabarometrin mukaan kämppisasukkaista lähes puolet valitsisi jaetun asunnon ensisijaisesti asumismuodokseen1). Osa yhteisölliseen asumismuotoon päätyneistä tykästyykin asumismuotoon niin paljon, että päätyy hakeutumaan sellaiseen jatkossakin2). Sopivan kämppiksen löytyminen voi osua kohdalle sattumalta, mutta todennäköisyyttä on mahdollista myös itse parantaa. Asuntoa voi hakea yhdessä vaikkapa muuttoa harkitsevan kaverin kanssa. On mahdollista, että molemmat saavat muuton myötä edullisemmat asumismenot ja tilaisuuden elää arkea, jolloin kotona ei tarvitse olla aina yksin.

Lisätietoja:

Jani Sillanpää
Toiminnanjohtaja
jani.sillanpaa@rakli.fi
040 078 7006

1) Opiskelijabarometri 2019 -kyselytutkimuksen mukaan 43 prosenttia tällä hetkellä soluasunnossa tai kimppakämpässä asuvista vastaajista valitsisi ensisijaiseksi asumismuodokseen jaetun asunnon (Otus, 2019)
2) Diplomityö Opiskelijoiden asumispolut Suomessa (Lauri Lehtoruusu, 2019)