Koronapandemia hiljensi opiskelija-asuntokysyntää – tulevan syksyn asuntotilanteesta tulossa vaihteleva

23.06.21

Opiskelija-asuntojen kysyntä laski vuonna 2020 osassa maata jopa yli kymmenen prosenttia. Varsinkin soluasuntoja oli viime syksynä hyvin tarjolla, koska koulut peruivat opiskelijavaihtoja ja kansainväliset tutkinto-opiskelijat lykkäsivät opintojen aloittamista. Ensi syksyksi tilanteen uskotaan normalisoituvan ainakin osassa maata, mutta moni korkeakouluista peruu vaihtojaksoja myös syksyltä.

Opiskelija-asuntojen kysyntä laski vuonna 2020. Tämä käy ilmi Suomen opiskelija-asunnot SOA:n keräämistä tilastoista. Keskimäärin opiskelija-asuntojen asukasmäärä laski vain hieman, mutta joillain paikkakunnilla nähtiin kuukausitasolla jopa yli kymmenen prosentin asukaskato edellisvuoteen verrattuna.

”Viime vuonna nähtiin poikkeuksellinen tilanne, jossa kireä opiskelija-asuntotilanne väistyi useimmilla paikkakunnilla,” kertoo SOAn toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu. ”Monelle asuntoa etsivälle opiskelijalle oli takuulla helpotus, kun asuntoja olikin tarjolla hyvin.”

Syynä kansainvälisten opiskelijoiden kato

Koronan myötä korkeakoulut peruivat opiskelijavaihtoja. Kansainväliset tutkinto-opiskelijat saivat lykätä opintojen aloitusta epidemiatilanteen takia. Kun kansainvälisiä opiskelijoita oli tavallista vähemmän, etenkin soluasuntojen kysyntä jäi normaalista.

Kansainvälisistä opiskelijoista valtaosa asuu opiskelija-asunnossa. Euroopan laajuisen Eurostudent-opiskelijatutkimuksen mukaan 71 prosenttia kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista asuu Suomessa opiskelija-asunnoissa. Osuus on Euroopan korkein. Vaihto-opiskelijoista opiskelija-asunnoissa asuu luultavasti vieläkin useampi.

”Korona-aika muistutti, miten tärkeä rooli opiskelija-asunnoilla on kansainvälisten opiskelijoiden asuttamisessa,” Lehtoruusu korostaa. ”Eduskunta käsittelee parhaillaan koulutuspoliittista selontekoa, jossa tavoitellaan kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrän kolminkertaistamista. Se vaikuttaisi myös opiskelija-asuntotarpeeseen.”

Vaihtoja peruttu myös syksyltä – osalle paikkakunnista odotetaan ennätysmäärää

Osaan korkeakouluista on odotettavissa ennätysmäärä kansainvälisiä opiskelijoita, kun vaihtojaksoja tai opintojen aloitusta lykänneitä saapuu opiskelemaan. Samalla osa korkeakouluista on varotoimena perunut vaihdot myös syksyltä.

Syksyn opiskelija-asuntotilanteesta on siis odotettavissa vaihteleva. Osalla paikkakunnista opiskelijat voivat etsiä asuntoa luottavaisin mielin, toisilla paikkakunnilla kannattaa varautua vähintäänkin tavalliseen asuntorynnistykseen.

Vuokra-asuntomarkkinat ovat palautumassa korona-ajasta, mutta aivan normaali syksy ei vielä ole edessä.
”Onhan se harmillista, jos kansainvälinen opiskelijaliikkuvuus palautuu pandemian kourista viimeisten joukossa,” Lehtoruusu sanoo.

Lisätietoja:
Lauri Lehtoruusu
Toiminnanjohtaja
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
lauri.lehtoruusu@rakli.fi
0505737125