Naapuribingo kannustaa opiskelijoita tutustumaan seinänaapureihinsa

18.10.23

Opiskelija-asuntoyhteisöt Jyväskylässä, Rovaniemellä, Tampereella ja pääkaupunkiseudulla kannustavat asukkaitaan tutustumaan seinänaapureihinsa Naapuribingo-kampanjalla. Esittäytymällä naapureille ja täyttämällä bingokortin voi osallistua palkintojen arvontaan.

”Muutto uudelle paikkakunnalle opiskelemaan voi olla yksinäistä. Opiskelukavereiden ja opiskelijajärjestöjen lisäksi tutut naapurit voivat olla tervetullut turvaverkko omilleen muuttavalle,” selittää Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu.

Moni opiskelija kokee itsensä yksinäiseksi. Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa vuonna 2021 liki neljännes vastaajista tunsi itsensä yksinäiseksi melko usein tai jatkuvasti.

Vuonna 2019 tehdyssä ruotsalaistutkimuksesta käy ilmi, että eniten yksinäisyyttä kokevat opiskelija-asunnoissa asuvat. Yksinäiseltä tuntui usein omassa kodissa. Vaikka Suomesta ei ole suoraan vertailukelpoista dataa, Lehtoruusu pitää todennäköisenä, että samat havainnot toistuisivat Suomessakin.

”Tulosta selittänee elämäntilanne: opiskelija-asunnoissa moni asuu yksin ja opiskelija-asuntojen asukkaat ovat keskimäärin nuorempi opiskelijoita, joiden uudet tukiverkostot ovat vasta muotoutumassa. Tulos alleviivaa, että opiskelija-asuntoyhteisöjen on tehtävä työtä yksinäisyyden ehkäisemiseksi.”

Koronapandemia etäopiskeluineen pahensi opiskelijoiden yksinäisyyttä. Terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa yli puolet kertoi yksinäisyyden tunteen lisääntyneen. Koronan väistyttyä opiskelijat ovat palanneet kampuksille, mutta osalle etäopiskelusta on tullut pysyvä osa opintoja.

”Vaikka etäopiskelu on tullut jäädäkseen, opiskelijoiden yksinäisyys ei saisi olla. Opiskelija-asuntoyhteisöt toivovat, että naapurit voisivat olla entistä vahvempi turvaverkko opiskelijoille – tavallaan etäopiskelun lähityöyhteisö,” Lehtoruusu hahmottelee.

”Siihen on toki vielä pitkä matka pelkästä esittäytymisestä. Mutta sekin on alku, jos naapurin tuntee nimeltä, eikä vain nyökkäyksestä rappukäytävässä.”

Naapuribingo-kampanja toteutetaan lokakuun aikana. Kampanjan toteuttavat asukkailleen Domus Arctica -säätiö (DAS, Rovaniemi), Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö (KOAS), Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (TOAS) ja Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (Hoas).

Lisätietoja:

Lauri Lehtoruusu
Toiminnanjohtaja, Suomen opiskelija-asunnot SOA ry.
lauri.lehtoruusu@rakli.fi
050-5737125

Kati Itkonen
Palvelupäällikkö, Domus Arctica -säätiö (DAS)
kati.itkonen@das.fi

Hilla Hoskonen
Kehittämis- ja viestintäpäällikkö, Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö (KOAS)
hilla.hoskonen@koas.fi

Eveliina Toikkonen
Viestintäsuunnittelija, Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (TOAS)
eveliina.toikkonen@toas.fi

Saara Saksanen
Viestintäpäällikkö, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (Hoas)
saara.saksanen@hoas.fi