Uusien opiskelija-asuntohankkeiden kohtalo jäi roikkumaan ilmaan

20.09.23

Pääministeri Petteri Orpon hallitus sai budjettiriihen puitua etuajassa tiistaina. Budjettineuvotteluiden osana työstettiin pelastuspakettia romahtavan asuntorakentamisen vauhdittamiseksi.

Opiskelija-asuntosektorilla seurattiin silmä kovana erityisryhmien investointiavustuksen myöntövaltuutta. Avustus on elintärkeä opiskelija-asuntojen ja muun erityisryhmille suunnatun asuntotuotannon mahdollistaja.

Hallitusohjelmassa avustusvaltuuteen kaavailtiin 47 miljoonan euron leikkausta, mikä supistaisi vuodelle 2024 aiemmin kaavailtua 90 miljoonan valtuutta alle puoleen. Kuluvan vuoden 120 miljoonan euron myöntövaltuuteen nähden pudotus olisi vieläkin suurempi.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on jo joutunut sulkemaan uusien hakemusten käsittelyn orastavien leikkausten takia. Nopeastikin käynnistettäviä opiskelija-asuntohankkeita on joutunut hyllylle, jos hanke ei ennättänyt saada varausta ennen uusien hakujen jäädyttämistä.

Budjettineuvotteluissa investointiavustusta päätettiin leikata, mutta 20 miljoonaa euroa vähemmän kuin hallitusohjelmassa. Ensi vuodelle aiotaan esittää 63 miljoonan euron myöntövaltuutta.

”Leikkauksen kohtuullistaminen ja lykkääminen ansaitsevat tietenkin kiitoksen. Kohtuullistettu ja lykättykin leikkaus on silti leikkaus ja vaikuttaa opiskelija-asuntorakentamiseen. Kysymykseksi jää, milloin ARA voi näillä myöntövaltuuksilla avata avustushaun uudelleen,” Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu kommentoi.

Hankkeita lykkääntyy, mutta kuinka pitkäksi aikaa?

ARA ei vielä osaa arvioida, milloin avustushaun voisi avata uudelleen.

Asuntorakentamisen suhdannetilannetta arvioineen työryhmän raportista paljastuu, että jo varauksen saaneita hankkeita on 170 miljoonan euron avustuksen verran (4400 asuntoa). Näistä tulevalle vuodelle olisi kysyntää 100 miljoonan euron avustuksille (2600 asuntoa). Hakemusprosessiin kertyi ennen haun sulkemista hakemuksia vielä 50 miljoonan euron avustusvaltuuden edestä (1000-1500 asuntoa).

”Olemassa olevan varauskannan sulattelu vie aikaa laskevilla avustusvaltuuksilla. Siksi nopeastikin käynnistettävissä olevat hankkeet voivat joutua odottelemaan, jos hanke ei ennättänyt saada varausta ennen haun sulkeutumista,” Lehtoruusu selittää.

Investointiavustusvaltuuksien leikkaukset ovat osa valtiontalouden tasapainottamista. Nykyisessä rakennusalan suhdannealhossa säästöt voivat kuitenkin jäädä saamatta.

”Lykkääntyvät tai peruuntuvat hankkeet tarkoittavat valtiolle menetettyjä verotuloja. Etenkin investointiavustuksen alimmassa tukiluokassa hankkeiden verotuotto on avustussummaa suurempi. Hankkeiden lykkääntyminen tai peruuntuminen ei siis ole valtiollekaan kannattavaa,” Lehtoruusu muistuttaa.

”Parhaimmillaan ARA-tuotanto voi toimia rakentamisen suhdannevaihteluita tasaavasti. Hallitusohjelmassakin on tästä kirjaus. Nykytilanteessa ei todellakaan kannata suitsia toteutuskelpoisia hankkeita.”

Mikä on erityisryhmien investointiavustus?

Erityisryhmien investointiavustus on valtion asuntorahastosta maksettava avustus, jolla tuetaan erityisryhmien kuten opiskelijoiden, kehitysvammaisten, ikääntyneiden ja muistisairaiden asumista. Avustuksen suuruus vaihtelee avustettavan ryhmän mukaan ja on enimmillään 15-50% prosenttia rakennus- tai korjaushankkeen kustannuksista.

Avustusta myönnetään vain yleishyödyllisille toimijoille, esimerkiksi opiskelija-asuntosäätiöille. Avustus auttaa kattamaan lainan lisäksi tarvittavan omarahoitusosuuden sekä pitämään vuokrat kohtuullisina. Ilman avustusta yleishyödyllisten toimijoiden on vaikea kerryttää hankkeisiin tarvittavaa rahoitusta.

Avustukset myöntää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA). Investointiavustusvaraukset realisoituvat viiveellä myöntövaltuutta kuluttaviksi avustuspäätöksiksi. Siksi olemassa oleva varauskanta ja näkymä tulevista myöntövaltuuksista vaikuttavat siihen, voiko ARA antaa luvan edistää hankkeita. Vuosittaisesta myöntövaltuudesta päätetään valtion talousarviossa.

Lisätietoja:

Lauri Lehtoruusu

Toiminnanjohtaja, Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
+358 50 5737125, lauri.lehtoruusu@rakli.fi